Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Hovězí pečeně s pomerančovým džemem

15. března 2007 v 21:19 | Helena |  moje recepty
Pro zveřejňování svých kulinářských výmyslů jsem se rozhodla proto, abych tu měla taky něco praktického, neboť nejen slovem živ je člověk.

Budeme potřebovat:
hovězí kýtu (aspoň kilo, aby se to nevysušilo)
pomerančový džem (já používám domácí, v případě zájmu přidám recept)
sůl, skořici, pálivou papriku, grilovací koření, bazalku
rajčata
česnek, cibuli
čerstvé ovoce (jabka, hrušky, švestky,... co je po ruce)
Maso prošpikujeme podélně rozříznutými stroužky česneku, osolíme, malinko posypeme skořicí a hodně grilovacím kořením a pálivou paprikou.Nakonec přiměřeně potřeme pomerančovou marmeládou (jsou-li v ní i pomerančové slupky, tak ty odstraníme, aby nezhořkly). Dáme do mísy spolu s rozčtvrcenou cibulí a necháme tak půl dne (nebo přes noc) odležet.
Já osobně maso připravuju v tzv. římském hrnci (hliněný porézní hrnec, vše se dělá v páře, tudíž není potřeba podlévat ani hlídat, zda se nepřipaluje, ale dá se samozřejmě klasicky péct v pekáči - tam pak hlídáme, aby se maso nepřipálilo a podle potřeby podléváme a přeléváme šťávou). Před vložením na pekáč je dobré maso krátce zprudka osmahnout ze všech stran (ale to jistě znáte, aby se zacelilo a nepouštělo šťávu).
Maso dáme na plech a obklopíme čtvrkami rajčat, česneku, cibule a ovoce. Ty pak také osolíme, malinko posypeme skořicí, grilovacím kořením a bazalkou (nejlépe čerstvou). A pak už jen všechno dohromady pečeme v přiklopeném pekáči. Až ke konci pekáč odklopíme a dopečeme.
Jako příloha se hodí klasické vařené brambory nebo opečené brambory s bazalkou a rajčaty.
Je to moje oblíbené jídlo, když má přijít kopa lidí. Taky proto, že se dá všemožně obměňovat. Třeba maso rozkrájet na kostičky a stejně připravit na pánvi. Taky to jde udělat bez pomerančového džemu nebo bez ovoce. Když to dělám na pánvi, často doplňuju rozčtvrcenýma bramborama pečenýma v troubě s rajčatama, cibulí (ta se k bramborům přidá až ke konci, aby se nespálila) a bazalkou (nebo potřené olejem s troškou medu, drceným česnekem a bazalkou).
Zkrátka fantazii se meze nekladou a vždycky to vyjde výborné.
Radost z přípravy a dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Blanka Chvojová Blanka Chvojová | E-mail | 16. března 2007 v 11:44 | Reagovat

Vypadá to úžasně. Hlavně v době před obědem se sliny jen sbíhají. Jen by to chtělo tu Tvou marmeládu. Zrovna dnes jsem koukala, že už je sklenička od ní v myčce...

2 Helena Helena | 16. března 2007 v 12:20 | Reagovat

Já už v zásobě bohužel žádnou marmeládu nemám, ale dá se to udělat i bez ní. Možná bych zase mohla trochu džemu udělat, ale trvá to tak víkend ;-).Večer sem přepíšu recept.

3 Helena Helena | 16. března 2007 v 21:15 | Reagovat

Tak, tady ještě přidávám recept na ten pomerančový džem:

1 kg pomerančů

1,8 kg cukru (může být asi trochu míň, mně to přišlo až moc sladký)

2 citróny

1,5 l vody

Pomeranče poctivě vydrhneme kartáčem ve vlažné vodě (asi nejlepší by to bylo dělat z bio pomerančů, který nejsou chemicky ošetřený), rozřízneme a vyndáme pecičky. I s kůrou je nakrájíme na tenké plátky, zalijeme vodou a dáme do chladna odležet.

Druhý den pomeranče zahřejeme k varu, rozpustíme v nich cukr a opět uložíme do chladna.

Další den je vaříme nejprve zvolna, až kůra zprůzrační a změkne, což trvá přibližně 2 hodiny. Pak pokračujeme ještě 30 minut v prudkém varu a nakonec přidáme šťávu z citrónů. Horký džem plníme do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 5 minut. Správně uvařený džem je průzračný a má lehce nahořklou chuť kůry.

Je to docela práce, ale stojí za to. jen možná ještě dodám: další den uklízíme ulepenou linku a sporák.:-) Zvlášť, pokud jsme tak šikovní jako já.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama