Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Zapékaný lilek s rajčaty a Nivou

28. března 2007 v 10:46 | Helena |  moje recepty
Tady je další recept, který lze podle fantazie, chuti a zásob různě obměňovat. Pokud je člověk trpělivý a nechá vše dobře propéct, výsledek je vždy výborný.

na menší pekáč:
1 větší lilek
1 cuketa
8 rajčat
2 bílé papriky
1-2 cibule
4 stroužky česneku
20 dkg Eidamu (nebo Madelandu)
1 vanička Nivy
nejlépe čerstvé bylinky (dle chuti: bazalka, tymián, oregáno, šalvěj)
trocha oleje, sůl
Nejdřív nakrájíme lilek na kolečka a posolíme, aby pustil vodu.
Pak nakrájíme cuketu a rajčata na kostičky a papriky na nudličky. Cuketu také posolíme. V hluboké pánvi osmahneme na cibulce cuketu a papriky, po chvíli přidáme rajčata, dosolíme, pokud třeba, očesnekujeme a dusíme do skoroměkka.
Mezitím si na ploché pánvi krátce orestujeme kolečka lilku.
pak klademe postupně: vrstvu lilku - poklademe směsí z pánve, posypeme bylinkami, posypeme strouhaným Eidamem a Nivou - druhá vrtva lilku - směs z pánve, posypeme bylinkami a poklademe sýry. A pak už jen zapečeme - cca 1 hodinu (podle toho, jak hodne jsme orestovali lilek a podusili zeleninovou směs).
Já to mám nejraději s rýží Basmati, ale může se jíst i samotné, s kuskusem nebo s bílým pečivem.
Vše se dá také udělat dušené jen na pánvi (jako příloha se nejvíc hodí asi kuskus) - nejdřív na cibulce osmahneme lilek, cuketu a papriky, až pak přidáme rajčata a dusíme (spolu s česnekem a bylinkami) do měkka. Nakonec můžeme posypat sýrem a třeba jarní cibulkou nebo ozdobit čerstvou bazalkou.
Občas do toho zakomponuji i žampiony (předtím orestované, bez oleje, se solí).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fijalka fijalka | Web | 30. března 2007 v 11:10 | Reagovat

Helco zkus radkovani se shiftem (shift+enter misto jen enter), ten seznam pak nebude tak roztahanej - myslim ty suroviny:)

Premyslim nad rozdilem rajce x rajcatovej protlak, ten protlak tam nak odmitam ale zivy rajce cos tam dala o vikendu, to bylo moc fajn. Protlak si necham na rajskou polivku.

2 Helena Helena | E-mail | 30. března 2007 v 12:46 | Reagovat

fijalko - díky za tip. Vůbec jsem o tom nepřemýšlela, že by to takhle šlo. Už je to opraveno.

S protlakem jsem to ještě nezkoušela, ale na chuť je hodně jinej, to je fakt.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama