Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Kuřecí stehýnka po myslivecku

31. května 2007 v 15:58 | Helena |  oblíbené recepty
Moje mamka si jistě pamatuje časy, kdy téměř kdykoliv se mě zeptala, co chci k jídlu, odpověď byla kuře po myslivecku. A i poteď je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

Pro 2 lidi (množství surovin je spíše orientační a dle chuti se dá měnit - třeba místo svou stehýnek udělat tři :-D ):
2 velká kuřecí stehýnka (nebo 4 "paličky")
1-2 cibule
3-5 stroužků česneku
divoké koření (celý pepř, nové koření, jalovec - po 6-8 kuličkách, tymián, bobkový list (tak 3 kusy)
vývar (nebo vodu) na podlití
bílé víno na podlití (cca 50-70 ml)
malá lžička kečupu (já dělám s domácím od babičky, který je s jablky a ne tak sladký a sedne tam výborně)
olej
sýr na posypání (já dávám klasický eidam)
rýže
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a osolená stehýnka, která ze všech stran osmahneme (pokud jsou velká, nebo je cibulka už dostatečně osmahnutá a hrozí, že by se připálila, cibulku a česnek z pánve vyjmeme a teprve potom osmahneme stehna a cibulku následné přidáme).
Podlijeme vývarem (nebo vodou), přidáme divoké koření a dusíme do hotova (cca 30-45 minut, podle toho, jak dlouho jsme zpočátku stehýnka smažili). Ke konci přilijeme i víno (ještě dodusíme) a úplně nakonec vmícháme trošinku kečupu (pozor, nesmí být moc, jen tak lehce na chuť).
Jako přílohu podáváme rýži (já nejraději Basmati) a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
Pokud čekáme větší návštěvu, dají se stehýnka upéct i v troubě (nejdřív osmahneme hodně cibulky a česneku, rozprostřeme do pekáče, pak osmahneme postupně stehýnka a položíme na to. Zalijeme vývarem (stačí míň, než bychom dali na pánvičku), přidáme koření a vložíme do trouby rozehřáté tak na 180 °C. Další postup je již analogický, jen je potřeba počítat s poměrně o dost delším časem na pečení. Chuťově jsou ale taková pečená stehýnka ještě o chlup lepší.
Tak snad jsem si recept zapamatovala dobře a pokud ne, tak ho třeba mamka opraví nebo doplní o nějaký svůj trik.;-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Míša Míša | E-mail | 1. srpna 2007 v 11:05 | Reagovat

chci se jen zeptat,jestli by mela zustat nejaky sosik na politi,nebo jestli je to na sucho?Diky recept urcite vyzkousim

2 Helena Helena | E-mail | 1. srpna 2007 v 13:31 | Reagovat

Jo, nějaký sosík by měl zůstat, do toho se pak nakonec zamíchá ta troška kečupu. Hodně zdaru a ať chutná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama