Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Salát s krevetami

24. května 2007 v 12:41 | Helena |  moje recepty
V neděli jsem měla vzácnou návštěvu a tak jsem se rozhodla vymyslet k jídlu něco speciálního (a v obchodě jsem se snažila zavírat oči před cenovkama ;-)). Salát mi nakonec tak zachutnal (a snad i návštěvě), že už se těším na další výjimečnou návštěvu a tudíž příležitost salát znovu udělat.

Z čeho všeho to je:
různé druhy listových salátů - já použila směs dubového salátu, polníčku a endivie a čekanky (pro tentokrát mi dovolte zahrnout ji mezi saláty ;-)). Jelikož listové saláty tvoří velkou část chuti výsledného salátu, je dobré vybrat chuťově výraznější a rozrůzněné odrůdy (není dobré na základ použít třeba jen ledový salát)
vanička cherry rajčátek (těch menších)
1-2 stroužky česneku
čerstvé bylinky (víc bazalky, trochu meduňky, trochu máty, trochu estragonu, saturejky nebo šalvěje, může být i trochu oregána nebo tymiánu)
olivy
krevety (já z časových důvodů koupila naložené) - můžou se nastavit tzv. "krabími" tyčinkami
olivový olej
šťáva z asi půlky menšího citrónu
sůl (dle chuti může být i pepř)
Příprava je jednoduchá. Zelenina se omyje, cherry rajčátka se některá nechají celá a některá přepůlí, vše se smíchá s olivami, osolí (opepří), přidá se česnek (jak má kdo rád, buď prolisovaný nebo nakrájený na plátky) a nasekané bylinky. Pak se to důkladně promíchá, přidají se krevety a zakape citronem.
Právě mi začíná salátová sezóna, tak se těším na další experimenty se zeleninou. ;-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka-Hatta Lenka-Hatta | E-mail | 24. května 2007 v 13:33 | Reagovat

Ahoj Helčo, ten salát vypadá a určitě i chutná skvěle. Při první příležitosti ho vyzkouším :-D Až dojíme to kuře :-D

2 Hanka Hanka | E-mail | 24. května 2007 v 15:02 | Reagovat

Ten salát zní skvěle! Včera jsem poprvé ochutnala rukolu a určitě bych ji do něj dala ;-)

3 Helena Helena | E-mail | 24. května 2007 v 15:22 | Reagovat

Hanko - to je ouplná pravda, zrovna nebyla k mání, ale taky jsem si to říkala, že by tam určitě sedla.

Lenko - já se zase těším, až si udělám to Tvoje kuře na hrášku a mrkvi (jenže jsem široko daleko jediná, která miluje hrášek a nesyrovou mrkev, tak to spíš zkusím jen se dvěma stehýnkama).

4 Blanka Chvojová Blanka Chvojová | E-mail | 28. května 2007 v 13:51 | Reagovat

Už se těším, až jednou budu také vzácnou návštěvou!

máma

5 sany sany | E-mail | 31. května 2007 v 16:45 | Reagovat

Tak tohle zní  báječně! Určitě to vyzkouším.   Já mám taky oblíbený krevetový koktejlík   (poradila mi ho jedna hodná paní v Makru, když jsem tak koukala na krevety a nahlas přemýšlela, co s tím...) :

nakrájené krevety + na kousky nakrájený pomeranč + majolka ( v lehčí  verzi kysaná smetana a v úplně light verzi bílý jopgurt) + sůl a pepř podle chuti. A to je všechno!    Původně jsem se na to tvářila podezíravě, ale zkusila jsem a od té doby po mě  blízké i široké okolí pořád chce krevety :-)  .

6 Helena Helena | E-mail | 1. června 2007 v 13:01 | Reagovat

sany,občas dělám podobný (levnější) z "krabích tyčinek". Akorát jsem nikdy nezkoušela ten pomeranč, to zní zajímavě. Dávám napůl majolku a napůl bílý jogurt (jenom s bílým jogurtem mi to až tak nechutná, stejně tak, jako jen s majolkou) a zakapu citrónovou šťávou. Spíš to dávám na jednohubky nebo chlebíčky, když je nějaká oslava. A jak krevety připravuješ? Vaříš?

7 sany sany | 30. listopadu 2007 v 13:16 | Reagovat

Tak jsem zas jednou zabloudila sem a zjstila dotaz :-D    ...

Krevety nevařím,  bylo mi vysvětleno, že už jsou spařené a není to potřeba. Zní to všelijak, ale spolehla jsem na to už mnohokrát a nikdy nikomu nic nebylo :-)  .

8 Helena Helena | E-mail | 3. prosince 2007 v 20:43 | Reagovat

sany, moc díky za odpověď. Taky se chystám jednou upravit nenaložené krevety. Teď jsem dostala velké lastury, tak jednou udělám nějakej fakt dobrej předkrm. To teda bude muset být příležitost.:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama