Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Francouzská sýrová polévka

19. června 2007 v 11:45 | Helena |  oblíbené recepty
To mi takhle jednou doma zbylo větší množství sýrů a hodně mléka. Odjížděla jsem na víkend, tak jsem se toho chtěla nějak efektivně zbavit. Tenhle recept mi padl do oka a přišel mi lepší, než vylít mlíko do záchoda a sýry vyhodit do koše ;-) (to stejnak nikdy nedělám, jejich poslední štace, když jsou již jo vyzrálý, je naše domácí "fondue"). Recept je opravdu jednoduchý a výsledek stojí za tu jedinou námahu, kterou je nastrouhání sýra.

Ingrédients:
1 litr mléka
1 litr hovězího vývaru (stačí masox, ale nejní to ouplně ončo)
25 g másla
2 lžíce polohrubé mouky
150 g strouhaného sýra (klidně i víc, já dala hlavně madeland a trochu eidamu)
1 stroužek česneku
sůl, pepř
1 žloutek
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji vařícím vývarem a důkladně promícháme, aby se dobře rozpustila. Osolíme, opepříme a přidáme rozdrcený česnek.
V dalším kastrůlku ohřejeme mléko a přilijeme ho k vývaru. Pak do toho rozmícháme vaječný žloutek a přidáme nastrouhaný sýr. Pečlivě prošleháme metlou.
Pozor, polévka nesmí vychladnout, jinak se sýr srazí. Servírujeme ji proto okamžitě. Výborná je k polévce rozpečená francouzská bageta.
Do polévky také můžeme přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku a posypat ji nasekanou natí řapíkatého celeru.
Bon appétit!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 marcel marcel | Web | 9. září 2016 v 3:15 | Reagovat

online pujcka pred výplatou pohořelice :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama