Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Helčin narozeninový dort

22. června 2007 v 10:28 | Helena |  oblíbené recepty
Dnes je to už sedmadvacet let, co pozoruju tenhle svět. A to by bylo, abych při takové příležitosti nenapsala recept na můj nejoblíbenější dort. Dorty moc nemusím, ale na tomhle si pochutnám vždycky. Dělávala nám ho už máma i babička (možná v nějaké obměně), když jsme byli malí a kdo mě zná a někdy se mnou slavil (ať svoje nebo moje) narozeniny, moc dobře ho bude znát.

na střední dortovou formu:
2 balení piškotů
5-6 zakysaných smetan
5-6 vanilkových cukrů (podle počtu smetan)
velký meruňkový kompot (nebo jiný kompot či čerstvé ovoce)
Do dortové formy vrstvíme postupně:
piškoty máčené ve šťávě z kompotu (v té šťávě jen rychle omočit, ať se nerozbřednou)
kompotované meruňky
zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem (vždy alespoň 1,5 smetany na patro)
Taková patra uděláme 3 a zakončíme opět piškotama.
Pak dáme do ledničky a čekáme alespoň 3 hodiny (to je na dortu asi to nejtěžší).
Nakonec vyklopíme opatrně z formy a potřeme smetanou (nebo ozdobíme šlehačkou, ale to já nerada).
S tím meruňkovým kompotem je to klasika, tak se to dělalo vždycky, ale mám odzkoušenu i zimní variantu s banánem, jablkem a skořicí nebo letní variantu s čerstvýma jahodama nebo lesním ovocem. Určitě to bude dobré i s rybízem, pak ale doporučuji víc prosladit.
Tak, ať se oslavy vydaří.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fijalka fijalka | 22. června 2007 v 12:24 | Reagovat

Nojo, je to tak. Mas stejne narozky jako Pavla. Tak vsechno nejlepsi!!!

2 Martin Martin | 22. června 2007 v 12:53 | Reagovat

To fijalka: Pavla ma dnes narozky? Tak to ma svatek i narozky v jeden den. Chudak holka.

To Helca: Vse nejlepsi!

3 Helena Helena | E-mail | 22. června 2007 v 13:26 | Reagovat

fijalko, Martine - moc díky za přání, už se těším večer na chaloupku, jak to oslavíme. A vůbec na celý víkend.

A Pavle taky moc nezávidím narozeniny a svátek v jeden den.

4 fijalka fijalka | 22. června 2007 v 13:47 | Reagovat

PS: tyhlety dortiky miluju. S jahodama asi nejvic. Bud do formy anebo i do misky a z misky lzickou dloubat. Asi ho doma udelam, anebo tiramisáka (slehacka + pomazankovy maslo). Prisla sem prave z obeda a tak si budu snít o zakusku...

5 Helena Helena | E-mail | 22. června 2007 v 13:58 | Reagovat

Je, fijalko, tiramisák vypadá moooc dobře, nedáš sem (nebo k sobě, mám tu na Tebe odkaz) recept? Předpokládám, že se piškoty budou zakapávat kávou a nahoru sypat kakao, ale, jak připravuješ tu náplň z pomazánkovýho másla a šlehačky? Určitě bych ho zkusila.

6 fijalka fijalka | 22. června 2007 v 15:04 | Reagovat

tiramisák: piskoty polit kafem s rumem (silny kafe, rumu jak kdo ma rad, nemusi byt), uslehanou slehacku smichat s pomazankovym maslem (dejme tomu 1 slehacka na 1 maslo, delam vsecko od voka) a s cukrem a kydnout na to, vrch posypat kakaem. Ulezet v lednici.

7 Hanka Hanka | E-mail | 23. června 2007 v 14:44 | Reagovat

Heli, přeji vše nej k narozeninám!

Dortík (či spíše srnčí hřbet) dělám podobně, ale stačí z jogurtu (třeba půl na půl smetanový a "normální"), ze smetany mi to připadá příliš hutné (ale to je účel dortů, že? :-D). A nepřekonatelné v něm jsou borůvky!

8 Helena Helena | E-mail | 25. června 2007 v 9:17 | Reagovat

Hanko, zkusím to někdy z jogurtu, ztuhne to?. Jo, borůvkový si vzpomínám, že jsme jednou dělali na horách pro kamarádku k narozeninám a byl fakt vynikající.

Teď jsme na chalupě udělali do mísy pětipatrovej (ze 6ti smetan) a střídaly se tam kompotované meruňky, banán a čerstvé broskve (jahody neměli, jinak bychom je tam taky zakomponovali). Pár kousků jsme dali sousedům za okurku a třešně a zbytek naše čtyřčlenná rodina za ten víkend bez problémů zbaštila.

9 Hanka Hanka | E-mail | 25. června 2007 v 9:20 | Reagovat

Heli, ztuhne, není problém ;-) Jen bych v tomto případě nemáčela piškoty ve šťávě z kompotu (nedělávám to), aby byly schopny víc absorbovat tekutinu z jogurtu.

10 Helena Helena | E-mail | 26. června 2007 v 8:17 | Reagovat

Tak jsem včera udělala Honzovi k svátku dort tiramisák a byl výtečný. Akorát jsem krém udělala z Lučiny místo pomazánkovýho másla. Na dvě šlehačky jsem dala 5 těch větších Lučin.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama