Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Roštěná, hovězí na houbách a znojemská pečeně

4. července 2007 v 10:50 | Helena |  oblíbené recepty
Rozhodla jsem se, že na blog občas dám i recept, který sice je obecně známý, ale jelikož jsem stále ještě mladá ;-), mám kolem sebe lidi, kteří některé běžné recepty našich babiček a maminek ještě nikdy nezkoušeli a občas se na ně ptají. Tak dnes to bude velice snadná a vděčná klasika s obdobným základem - roštěná, roštěnky na houbách a znojemská pečeně/dušeně :-).
A (nejen) pro ty, kdo si přáli na mojem blogu recepty je na konci připojená anketa, abych věděla, jaké recepty chcete nejvíc.

základ (pro 2 osoby):
2-3 plátky hovězí roštěné (ukrojené přes vlákno)
špek
1-2 cibule
sůl, pepř
trochu mouky (není nutná, já většinou ani nedávám)
hovězí na houbách:
+ houby (já používám nejčastěji sušené), pokud syrové, je lepší je připravit zvlášť (podusit nebo osmahnout)
znojemská pečeně:
+ sladkokyselé okurky (podle chuti, tak 3 větší)
Na drobné kostičky nakrájíme cibuli a špek.
Maso naklepeme, nakrojíme po stranách, osolíme, opepříme, promísíme v misce s cibulí a špekem a necháme naložené alespoň půl dne (přiznávám se, že když není čas, krok naložení vynechávám ;-)).
Pak na pánvičku vložíme cibuli a špek a osmahneme. Následně cibuli a špek vyndáme a osmahneme na prudkém ohni a oleji jemně pomoučené maso - z obou stran (jen chvíli, aby se zatáhlo).
Pak přidáme osmahnutou cibulku a špek a zalijeme vodou. Přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka (cca 50-80 min.). Průběžně podléváme vodou.
Nakonec maso vyndáme a vzniklou omáčku můžeme ještě dochutit solí a pepřem a zahustit trochu moukou (rozpuštěnou předtím v trošce vody, aby se neudělaly hrudky).
Pokud chceme dělat maso na houbách, ve fázi prvního podlévání vodou vhodíme sušené houby, nebo přidáme předpřipravené houby (ty až později, aby se nerozvařily).
Pokud chceme udělat znojemskou omáčku, v poslední fázi (po vyjmutí masa) přidáme na nudličky nakrájené sladkokyselé okurky (nejlépe předtím krátce osmahnuté) a chvíli v omáčce povaříme.
Když dělám masa víc, peču ho v troubě (trošku dýl, cca 70-90 min) a je to tedy pravá pečeně ;-).
Taky jsem viděla recepty, kdy se maso osmahne zvlášť (nedusí se vůbec) a omáčka se pak udělá z výpeku po vyjmutí masa. Ozkoušené to nemám, výhodou pak je, že doba přípravy se zkrátí tak na 20 min. Ale myslím, že to nebude tak dobré.
Jako přílohu mám nejraděj klasickou bílou rýži (nebo rýži Basmati), ale dá se to jíst i s houskovým knedlíkem. Znojemskou má někdo dokonce rád i s těstovinami, mně to ale příliš připomíná základkovou školní jídelnu.:-)
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 tlustousek tlustousek | 4. července 2007 v 12:40 | Reagovat

Jak jsem stará (44),tak jsem například takovouto klasiku ještě nevařila. Tím Ti vzdávám holt a děkuji. Rodina bude ráda:-)

2 Zdena Zdena | 8. července 2007 v 11:53 | Reagovat

Nemohu se zúčastnit ankety - chci všechny kategorie receptů!!!! Rodinka je nadšená, tyto tradiční,obzvláště z hovězího, můj manžel přímo zbožňuje! Ještě, prosím.... :-) :-)

3 Honzina Honzina | 9. července 2007 v 7:46 | Reagovat

Přidávám se ke Zdeně. V anketě si prostě nevyberu.

Tvé recepty jsou báječné a ostatní postřehy a písání vůbec také. Moc ráda to čtu.

4 fijalka fijalka | Web | 9. července 2007 v 13:08 | Reagovat

Tak nas doma na takovoudle klasiku moc neuzije, dal me odrazuje pracnost (maso se smahne na panvi a pak se este pece) a treti duvod je moje trauma ze zvykani hoveziho uz od skolky (zustavala sem posledni s plnou pusou vyzuzlanyho masa, ktery sem na zaver nepozorovane vyplivla do kapsicky u zasterky).

PS: Basmati je skvela, na ty teda jedem:)

5 Helena Helena | E-mail | 10. července 2007 v 13:11 | Reagovat

Tak to mám velkou radost, že recepty zkoušíte a že chutnají. A ráda přidám další. Původně jsem recepty uvažovala jako okrajovou rubriku s tím, že to možná občas někdo zkusí, když nebude mít jinou inspiraci. Ale těší mě, že se stala rubrikou tak populární a určitě tedy postupně přidám recepty ze všech navrhovaných kategorií.

fijalko, žvýkání tuhýho hovězího - jéje, to znám taky moc dobře. Ale toho se u roštěnek fakt bát nemusíš. Ještě se mi nepovedlo udělat je tuhé. Maso pořádně naklepeš a tím dušením vážně krásně změkne (zvlášť, když použiješ pravou roštěnou). A pracné se mi to nezdá, snad jen trochu časově náročné. Maso osmahneš na pánvi a pak už jen přiliješ vodu a přiklopíš a necháš dusit (občas, podle potřeby podliješ). Péct se vůbec nemusí. Ale je jasný, že když to ani chuťově nejní váš "šálek čaje", do té práce se nechce. Já to ale rozhodně považuju za jednodušší recept. Mezi složitější počítám španělské ptáčky, svíčkovou na smetaně s domácím houskovým knedlíkem, buchty apod. Na všechno tu brzy přibudou recepty.;-)

6 Míša Míša | E-mail | 1. srpna 2007 v 11:41 | Reagovat

Jejda,je mi 25 a španěláky zvládám bravurně!Není se čeho bát,je to brnkačka!A pokud se vám špatně zamotávájí,dejte je do alobalu.Pa

7 Helena Helena | E-mail | 1. srpna 2007 v 13:34 | Reagovat

Míšo, jo, taky španělský ptáčky, svíčkovou i buchty dělám, ale počítám je, narozdíl od roštěné aspol., mezi náročnější jídla.;-)Nebo spíš pracnější. Člověk se s tím musí motat, ještě udělat zvlášť vajíčka a tak. Recept určitě přibude.

8 Pavel Procházka Pavel Procházka | E-mail | 12. října 2007 v 12:03 | Reagovat

Zdravím, pochvaluji stránky. Před chvílí jsem dovařil roštěnou na houbách, super recept, MŇAM !!! Rád uvítám další recepty, týkající se klasické české kuchyně.

Děkuji

9 Helena Helena | E-mail | 12. října 2007 v 12:53 | Reagovat

Děkuji, to mě těší. Zrovna v pondělí jsem obdobným způsobem jako roštěnou dělala králíka (pekla v troubě na předem osmahnuté cibulce a špeku, mírně podlitého; ke konci jsem tak na 15-20 min odklopila) a byl taky moc dobrý. Nějak jsem neměla chuť na smetanu.

Brzy přibudou určitě další tradiční recepty. Právě se chystám napsat recept na štrůdl. není to zrovna maso, ale tradiční je taky.;-)

10 JarkaP JarkaP | 6. prosince 2007 v 22:38 | Reagovat

Přidávám se k Tlusťouškovi a Zdeně - SUPR - Helenko díky moc, já jsem sice nadšená kuchařinka, ale nad vším vždycky stašně moc koumám - vždycky si vytáhnu těch mých tisíc :-) kuchařek a když si vyberu recept - tak to vždycky kombinuju všechny ty kuchařky dohromady - vždycky se to sice s úspěchem povede - ale toho času co nad tím strávím než něco vyberu (škoda, že tu nemáš smajlíky, nějak jsem si na ně ráda zvykla - teď by jsi tu měla obrovskou :pochvalu: :-)

11 Lula Lula | E-mail | 8. srpna 2008 v 16:38 | Reagovat

Dneska bude roštěná na houbách. Po Donaldech a párkách v rohlíku vítaná změna! Díky

12 Jominizmance Jominizmance | E-mail | 6. července 2017 v 20:54 | Reagovat

viagra 20mg views
http://withoutdoctorprescription.net - viagra without a doctor
  failure of viagra to work
<a href="http://withoutdoctorprescription.net">viagra no prescription
</a> - viagra in women
viagra and alcohol safe announcements

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama