Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Vepřové na houbách

18. července 2007 v 9:57 | Helena |  oblíbené recepty
Fijalko, tak tady je jeden tradiční recept pro Tebe a pro všechny, co mají nějakou traumatickou zkušenost s hovězím masem. Já osobně mám hovězí moc ráda a pokud už někdy dělám maso, tak nejčastějš asi v poslední době právě to hovězí. Taky kuřecí, ryby a jehněčí mám moc ráda. Právě to vepřové dělám jen hodně výjimečně, asi tak dvakrát do roka. Ale tahle úprava mi chutná.

pro 2 osoby:
2-3 vepřové řízky
1-2 větší cibule
houby (opět jsem zatím vždy připravovala se sušenými, pokud čerstvé, osmahnou se vedle a přidávají se později)
sůl, pepř, kmín
olej
hladká mouka (často nepoužívám)
Cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Řízky nakrojíme po stranách (aby se nezkroutily), naklepeme, posolíme a popepříme. Naložím spolu s cibulí a olejem do misky a necháme pár hodin proležet (tento krok většinou díky nedostatku času vynechávám).
Pak cibuli zpěníme na másle, odebereme z pánvičky (nebo, pokud je velká, dáme ke straně) a osmahneme ještě zprudka řízky (můžeme předtím pomoučit) z obou stran. Pak cibuli rozprostřeme , podlijeme vodou, přidáme sušené houby (1-2 hrstě), 1-1,5 lžičky kmínu a přiklopíme. Dusíme asi tak hodinu a půl (může být i dýl), aby bylo maso krásně jemné. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec maso vyjmeme a do omáčky vmícháme trochu mouky (předtím rozpuštěné v teplé vodě) a podle chuti můžeme přisolit a připepřit.
Jako přílohu dávám rýži nebo brambory, ale viděla jsem už i s knedlíkem. Většinou omáčku nechám o něco víc vyvařit a mouku k zahuštění nepoužívám. Nevýhodou je, že je omáčky míň, výhodou, že je o něco lehčí, bezlepková a, co vím, vhodná i pro "dělené strávníky", kteří si k tomu udělají zeleninový salát.;-). Ale je fakt, že o dělené stravě toho moc nevím, tak možná to není pravda, nevím, jak si stojí houby, kdyžtak mě opravte.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama