Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Babiččina bramboračka

6. srpna 2007 v 13:31 | Helena |  oblíbené recepty
O víkendu jsme byli na chalupě a našli hromadu lišek, ze kterých jsem uvařila hrnec výborné bramboračky. Vždycky, když jsem u babičky, přeju si bramboračku. Před pár lety jsem se ji od babičky naučila vařit a tak si na ní teď pochutnáváme poměrně často. Nejraděj ji mám s čerstvými houbami, ale jde udělat i bez hub a nebo s houbami sušenými, kdy se dá rovnou všechno vařit do osolené vody.

pro 4-6 lidí, odhadem:
jedna velká mrkev
asi stejné množství celeru (malá hlavička nebo čtvrtka velké)
jedna střední petržel
4-6 středních brambor
0,5 - 0,8 litru hub (lišky, hříbky, babky,...)
asi 4 lžíce másla
asi 4 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
majoránka
zelená petrželka
může být pórek
troška cibulky, pokud se dělá z čestvých hub
Mrkev, celer, petržel a brambory nakrájíme na malinké kousky (důležité, pokud děláme z čerstvých hub, aby se příliš dlouho nevařily, mrkev, celer a petržel na čtvrtcentimetrové kostičky, brambory o něco větší). Houby nakrájíme na plátky a krátce osmahneme na másle a trošce nadrobno nasekané cibulky. Přidáme pokrájenou mrkev, petržel a celer a ještě chvíli osmahneme. Pak přidáme brambory a zalijeme vodou. Osolíme a necháme vařit.
Když se voda vaří (vře) asi deset minut, přidáme majoránku a prolisujeme do polévky česnek. Pak připravíme ze zbylého másla a hladké mouky tmavší jíšku, přilijeme do ní trochu polévky, rozkvrdláme a přimícháme do polévky. Pak vaříme, než je zelenina měkká.
Na talíři ozdobíme nasekanou petrželkou.
Babička přidává ještě různou další zeleninu (hrášek, růžičkovou kapustu,...) a já často také pórek (na kolečka potom, co se voda začne vařit nebo i pozdějš).
A proč jsou vlastně babiččina jídla vždycky nejlepší? Není to tím, že by se snad používaly dřív jiné suroviny, víc másla,... jak jsem si myslívala. Je to tím, že babičky už vaří tak dlouho, že mají všechno v ruce, oku a léty prověřené. Kolikrát asi i ony připálily jíšku nebo spálily koláč? Kolikrát měly buchty tvrdé jako kámen?
A tak se neodbývejme polotovary a fastfoodovou stravou a vařme často, s chutí a fantazií. Ať jsme jednou taky takovými šikovnými babičkami, na jejiž dobroty nemá ani šéfkuchař královského paláce.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | 7. srpna 2007 v 9:37 | Reagovat

Ještě mi včera přišel dobrý tip, zvlášť pro ty, co neradi dělají jíšku. Po osmahnutí zeleninky na másle rovnou zaprášit moukou a dosmahnout, pak přidat brambory a vodu...(jíška už se nedělá).

Vím, že jsem to už několikrát slyšela a u některých polívek taky dělám nejdřív jíšku, ale u bramboračky jsem to ještě nezkusila. Takže díky za doplnění.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama