Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

7. srpna 2007 v 11:36 | Helena |  oblíbené recepty
Švestkový koláč
Z chalupy jsem si přivezla spoustu švestek a blum a včera jsem si z nich udělala jeden z mojich nejoblíbenějších koláčů. Miluju, jak se ta švestková šťáva zapeče do těsta. A protože je čas švestek, recept sem přidávám.

Na hluboký plech:
kvásek: cca 1,5 dl mléka
lžička cukru krystalu
půl kostky droždí (20 g)
těsto: 2 žloutky (nebo 1 vajíčko a jeden žloutek)
vanička majonézy (asi 2 vrchovatý lžíce, ani nevím, jestli se ještě ta vaničková dělá)
půl lžičky soli
1/8 kg hladké mouky
1/8 kg polohrubé mouky
na to poklást: vypeckované švestky nebo blumy (nebo obojí, jako já včera)
drobenka: tu dělám od oka z másla (asi 50-80 g), hrubé mouky (4-5 vrchovatých lžic) a cukru (já používám krystal, ale už jsem viděla i recept z moučky) - dle chuti, ale aby byla dost sladká (pamatovat, že těsto není). Dá se přidat pro chuť i vanilkový cukr.
Mléko se lžičkou cukru trochu ohřejeme (tak na 40 °C) a rozdorbíme do něj droždí. Promícháme a necháme vzejít (tak cca 5-10 min, podle teploty, až to trochu nakyne, ale ne moc, aby se kvasnice nevyčerpaly).
Mezitím ve velké míse utřeme žloutky s majolkou a solí, přidáme mouky a zamícháme. Pak přidáme vzešlý kvásek, promícháme a fámujeme. Buď metodou našich babiček, tj. vařečkou, nebo ručním šlehačem pomocí hnětacích metel (ty zatočené). Tuto část přípravy rozhodně nesmíme odbýt. Fámování je hnětení, při kterém se snažíme vpracovávat do těsta vzduch - ke konci se začnou dělat bubliny (víc je to patrné u ručního fámování). Vařečkou těsto nabíráme zespodu a provzdušňujeme tak. Ručním hnětačem také těstem povalujeme od spodu nahoru. Je to těžké vysvětlit, zeptejte se kdyžtak babiček nebo mě mailem. Fámujeme určitě alespoň čtvrt hodiny, ručně i dýl. (Pokud by bylo těsto příliš hutné, přidáme trochu mléka na začátku hnětení.)
Pak těsto jemně pomoučíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplejší místo vykynout. To trvá různě dlouho, podle teploty, od 20 minut až i přes hodinu. Těsto musí nakynout a být vláčné a měkké, se vzduchovými bublinami. Já to nechávám při pokojové teplotě spíš tak k té hodině.
Hlubší plech vymažeme rozehřátou Herou nebo máslem. Vložíme těsto a rukama rozprostřeme po plechu tak, že po krajích vytvarujeme silnější okraj. Ten potřeme vajíčkem. Na zbytek poklademe v jedné husté vrstvě na čtvrtky nakrájemné švestky nebo blumy.
Z másla, hrubé mouky a cukru rukou vyhněteme drobenku a posypeme jí koláč.
Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme do růžova (okraje jsou spíš do jemně do hněda, drobenka nahoře je růžová a pevná). Trvá to tak 40-60 minut.
Už se těším domů, až si kousek ukrojím.
Když budete mít problém s kynutým těstem, nevzdávejte to, příště už to bude lepší. Moje první buchty taky nebyly nic moc a teď, jak je dělám ráda.;-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Veverka Veverka | 7. srpna 2007 v 15:40 | Reagovat

Tak tohle těsto dělá moje máma na tzv. moravské koláče (dovnitř tvaroh, navrch povidla+ drobenka). Souhlasím, že je moc dobré.

Nicméně švestkový (meruňkový, rybízový, borůvkový ...) koláč dělám nejraději z jogurtového těsta. Je hrozně jednoduché, rychle hotové a chutná mi ;-)

Recept? 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, necelý 1 kelímek  cukru (stačí krystal), 1 prášek do pečiva, 2 vajíčka. Všechno smíchat v míse, nalít na plech vyložený peč. papírem, poklást ovocem (kyselejší příp. dosladit - já doslazuju skoro všechno, moji pánové jsou děsní sladilové ;-) a posypat drobenkou. Upéct. Na velký plech je třeba použít jako odměrku 2dl kelímek (hrnek).

Uff - snad jsem na nic nezapomněla - píšu to z hlavy ...

2 Hanka Hanka | 7. srpna 2007 v 17:19 | Reagovat

Heli, ano, to jsem potřebovala: recept na kynuté těsto s přesnými údaji, kolik čeho dát - mamka vždycky řekne, že to prostě poznám - a husté doředím a řídké zahustím :-D Jojo, to by dopadlo :)

3 Helena Helena | E-mail | 7. srpna 2007 v 23:35 | Reagovat

Veverko, moc díky. Já dělám borůvkovej a švestkovej koláč kynutej (a samozřejmě i různý obměny buchet, koláčků a koláčů, ten s tím tvarohem vevnitř a povidly navrchu dělám taky, babička jim říká posvícenský), rybízovej, meruňkovej a rebarborovej různě jinak, nekynutý. Tak Tvůj recept určitě zařadím do repertoiru.

4 Helena Helena | E-mail | 8. srpna 2007 v 8:23 | Reagovat

Hanko, to jsem ráda. Tenhle recept s majolkou je od babičky a zatím jsem jiný nezkoušela, ikdyž se k tomu taky už nějaký čas chystám. Mamka kynutý těsto nedělá vůbec. Prý se jí párkrát nepovedlo, tak už to nezkouší. Takže já mám z kynutýho těsta docela respekt a ač většinu jiných těst dělám od oka, u kynutýho vždycky úzkostlivě vážím a odměřuju.:-)

5 Hanka Hanka | 10. srpna 2007 v 13:11 | Reagovat

Heli, přidám Ti recept na drobenkový koláč - rodiče ho ode mě ochutnali a mamka teď nepeče nic jiného - je výborný třeba z rybízu (z červeného mi kynutý nechutná):

1 hrnek  moučkového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 125 g másla (tuku)

2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Do mísy dáme mouku,  tuk, cukr a uděláme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme.

Do mísy ke drobence nasypeme prášek do pečiva přidáme 2 celá vejce a mléko. Rozmícháme v těsto, které dáme na vymazaný moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou z hrnku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

6 fijalka fijalka | Web | 10. srpna 2007 v 14:54 | Reagovat

jo, ta stavicka jak se zapece do testa, to je vono. nejraci mam vnitrni dily, trochu rozblemcany a muzou bejt i trochu poskozeny:) si pekarka jedna basen!

7 Helena Helena | E-mail | 13. srpna 2007 v 15:15 | Reagovat

Hanko, moc díky za recept. Někdy ozkouším. Rybízovej mám nejraděj s tvarohem a drobenkou. Tahle diskuse se mi líbí.

Fijalko, moc díky za pochvalu, to já Tě zase ráda někdy na něco pozvu. To je radost vařit (a péct), když chutná (nejenom mně).:-)

A brzy se chystám uveřejnit Tvůj skvělej sypanej koláč s tvarohem. Po tom se u nás jen zaprášilo.

8 edita edita | E-mail | 3. srpna 2010 v 14:49 | Reagovat

děkuji za recept,ráda vyzkouším něco nového

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama