Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Švestková povidla

28. září 2007 v 8:00 | Helena |  oblíbené recepty
Možná máte doma ještě nějaké švestky. Já si loni z celé krabice udělala skvělá povidla podle receptu po prababičce.

7 kg švestek
1,5 kg cukru krystal
0,5 l octa

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky (tak to mám radši) nebo nameleme. Naložíme do cukru a octa a necháme přes noc uležet.

Hluboký pekáč vymažeme sádlem (tak je to dle prababiččinýho receptu) nebo ztuženým tukem.
Poklademe odleželými švestkami a dáme péct na 4-5 hodin (nebo až jsou povidlová ;-)) na malou teplotu (pootevřená trouba). NEMÍCHÁME.

Nahřejeme sklenice (nalijeme do nich na chvíli horkou vodu), aby nepraskly. Pak je naplníme povidly.
Pokud dávám do sklenice s víčkem, po naplnění a uzavření obrátím na 5 min. dnem vzhůru. Ale vydrží i ve sklenici zavřené jen celofánem a gumičkou.

Přeju spoustu krásných rán s povidlovými buchtami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama