Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Francouzský jablečný koláč

30. října 2007 v 12:42 | Helena |  oblíbené recepty
Dnes přicházím s receptem pro ty, kteří mají zásobu jablek ze zahrádky, rádi by z nich něco upekli, ale nějak chybí čas či chuť na pečení štrůdlu. Tahle jeho litá forma opravdu zabere daleko míň času a odpadá velmi nepříjemná věc s pečením spojená, alespoň pro mě, mytí válu a plechů.:-)

na dortovou formu:
1 kg jablek
skořice a cukr (dle chuti)
6 lžic rozpuštěného másla
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
120 g cukru (já dávám přírodní)
180 g hladké mouky (já dávám napůl hladkou, napůl pšeničnou celozrnnou)
1,5 dl mléka
hrst sekaných ořechů
hrst rozinek
kůra z jednoho citrónu
Dortovou formu vymastíme máslem. Citron vydrhneme (nejlépe použít bio citrón, který nebyl chemicky ošetřen) a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme okapat.
Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí a cukrem (nejlépe přírodním, který dodá specifickou chuť a vůni).
Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a rozpuštěným máslem (ne úplně horkým, aby se vajíčka "neuvařila"). Přidáme rozinky, mleté ořechy, kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě 50-80 minut, zkrátka, až to je hotové. Každá trouba peče jinak.
Upečený koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Úplně vynikající je ještě teplý. Studený pak můžeme ozdobit šlehačkou.
Jako dort bych ho, zvlášť pokud děláme poprvé, nedoporučovala, nemá příliš tendence držet tvar a je to jeden z těch, co líp chutnají, než vypadají.;-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 JarkaP JarkaP | 6. prosince 2007 v 22:29 | Reagovat

Á tak se zamilovávám do tohoto Tvého blogýsku - a už vím, co budou mít zítra doma ke snídani - minulý týden jsem dělala podobný, ale ta celozrnná mouka je výborná inspirace - a ještě dřív, než jsem dočetla recept do konce, byla jsem rozhodnutá jej udělat na plech.

2 Honza Honza | 18. března 2011 v 12:19 | Reagovat

Obtěžuje mne bog na tomto receptu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama