Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Kočičí štajryš

22. října 2007 v 11:50 | Helena |  oblíbené recepty
Ačkoli pro toto tradiční lidové jídlo existují jména různá, vybrala jsem název z Plzeňska, který se mi obzvlášť líbí. Mám ráda brambory i kysané zelí a i pro jeho snadnou přípravu a finanční nenáročnost jsem si toto prosté jídlo oblíbila. Nehledě na to, že mě vše prosté a jednoduché nějak přitahuje. Ikdyž s novými cenami másla to už zas tak chudinská krmě není.

Množství udávám jen přibližně:
1 kg brambor
másla dle chuti (30-60 g)
250 g kysaného zelí
špeku podle chuti
1 cibule
sůl, kmín
Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme ve slané okmínované vodě.
Zelí propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé a dusíme (s trochou vody a kmínu) na mírném ohni do měkka.
Mezitím si nadrobno nakrájíme špek a cibuli a na pánvičce osmahneme společně dozlatova (kdyby bylo špeku málo a cibulka se dělala špatně, přidáme trošičku oleje).
Brambory ušťoucháme s máslem. Přimícháme slité dušené zelí. Cibulkou můžeme sypat až na talíři nebo ji vmíchat do brambor. Na talíři dozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou a výborně se jako příloha hodí rajče. Zvlášť to domácí ze zahrádky.
Ať vám šmakuje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Peggy Peggy | 16. listopadu 2007 v 15:56 | Reagovat

Taky mám toto jídlo ráda. Pouze jsem nikde nečetla, že by tam patřilo máslo, takže ho tam nedávám a taky  to chutná. Znám to pod názvem LEPENICE. Taky dobrý a výstižný, ne?

2 Helena Helena | E-mail | 19. listopadu 2007 v 13:37 | Reagovat

Peggy, i lepenici už jsem slyšela. Z jakýho jsi kraje? Nebo kde máš kořeny?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama