Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Štrůdl tradiční i můj

12. října 2007 v 13:23 | Helena |  moje recepty

O víkendu jsme na chalupě nasbírali jabka, tak jsem včera zase po roce pekla štrůdl. Je jedním z mojich nejoblíbenějších sladkých pečenin a většinou se ty čtyři šišky vypaří, ani člověk neví jak. Nabízím jednak tradiční recept, ale v závorkách uvádím svoji variantu.

na 4 šišky, těsto:
350 g hladké mouky (já dávám 250 g hladké a 100g celozrnné pšeničné)
1 Hera
2 žloutky
1/2 hrnku mléka
trocha soli
náplň:
oloupaná jablíčka nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky (můžou být nastrouhaná, ale já to radši takhle) - alespoň 10 středních jablek
nahrubo nasekané vlašké ořechy - množství dle chuti
rozinky - množství dle chuti (někdy je nedávám)
cukr (já dávám přírodní třtinový, který závinu dodá vůni a krásně doplní skořicovou chuť) - množství dle chuti, ale nezapomínejme, že těsto není sladké
skořice - asi 2 lžičky
asi 2 lžíce másla
Nejdříve si připravíme suroviny na náplň. Do mísy s pokrájenýma jablíčkama nasypeme cukr, skořici a rozinky a důkladně promícháme.
Pak ručně vypracujeme těsto z mouky, Hery, žloutků, soli a mléka. Rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu pak vyválíme (a vytáhneme) tenkou, dostatečně širokou placku (dlouhou tak na plech). Na tu klademe ve vrstvách ochucená jablíčka s rozinkami a na ně ořechy. Uděláme dvě vrstvy a zakapeme rozehřátým máslem.
Těsto přeložíme přes náplň a rukama trochu přitiskneme. Špičky přeložíme dovnitř. Opatrně sundáme z válu a položíme na plech zavinutou stranou dolu. Vrchní část můžeme trochu potřít bílkem a posypat sezamem. Na plech vedle sebe položíme dva štrůdly a pečeme na 150 °C do lehce hněda (asi půl hodiny, ale záleží na troubě a teplotě).
A pak už si jen uvaříme čaj nebo kafe a čekáme, až závin trochu vychladne do poživatelné teploty. Štrůdl já nejraděj teplý. Může se jíst se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.


Po dalším roce praxe přináším vylepšní. Štrůdl poklademe směsí jablek, skořice, rozinek a ořechů, posypeme strouhankou, pokapeme máslem. Placku rozkrájíme po stranách do "stromečku" a překládáme nahoru do pletýnky. Těsto i vnitřek se tak líp propeče a navíc odpadá moje věčné dilema, jakou stranou mám péct nahoru.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | 12. října 2007 v 13:28 | Reagovat

Recepty na štrůdl se asi rodinu od rodiny více či méně liší. Někdo dělá štrůdl z listového těsta, někdo zase nedává mléko, ale místo toho tři vajíčka,... Včera jsem se dozvěděla i recept na jogurtové těsto. děla se obdobně jako to z mého receptu, ale bez žloutků a místo mléka se dá kelímek jogurtu. ještě jsem to nezkoušela, ale chystám se.;-)

2 Helena Chvalová Helena Chvalová | E-mail | 16. října 2007 v 20:19 | Reagovat

Helenko,

my jsme si v poslední době oblíbili štrůdl z těsta: 250g hl.mouky, 50g másla,2vejce, 3 lžíce vlaž.vody, 2 lžíce octa, špetka soli. Do (šťavnatých podzimních)jablek dávám ještě  dvě hrsti na másle opražené strouhanky.

Nejjednodušší a nejrychlejší recept na těsto je : smíchat pomazánkové máslo s moukou (stejné množství) - je to na dvě malé šišky.

Štrůdlům zdar

Helena

3 Helena Helena | E-mail | 16. října 2007 v 23:09 | Reagovat

Moc děkuji za recept, určitě vyzkouším. Hlavně tu strouhanku, na to jsem zvědavá. A přeji pěkné podzimní dny celé rodině.

4 fijalka fijalka | Web | 17. října 2007 v 10:39 | Reagovat

Strouhanku znam, delam to tak ze jabka (nakladeny na testo) posypu strouhankou a na to nakrajim platky masla, pak testo zabalim a pecu, mozna to vyjde nastejno, me by se nechtelo crcat se strouhankou zvlast.

5 jana jana | E-mail | 29. října 2007 v 18:48 | Reagovat

Zdravim ,

tip na jiny strudlik:

TESTO:

250 gr polohrube mouky

250 gr maslo nebo hera

250 gr mekkeho tvarohu

a spetka soli ,mala lzicka citr.stavy

Testo uhnit rukama a nechat odpocinout 10 minut v teple

NAPLN:

10 jablek

strouhane mandle

rozinky

stamprlicek rumu

Jinak klasicky , valet s hl.moukou ,aby se nelepilo a nakonec potrit bilkem.

Pecu na 170 stupnu v el.troube asi tak 35 minut.

Je to razdva hotovy a dobrutka jedna basen.

Jana

6 Helena Helena | E-mail | 30. října 2007 v 12:22 | Reagovat

Jano, moc díky za recept. To vypadá dobře, zvlášť ten tvaroh a citrónová šťáva, to já ráda. Jestli letos ještě zbude času na štrůdl, určitě to vyzkouším.

7 JarkaP JarkaP | 26. prosince 2007 v 23:56 | Reagovat

... a já dělám nejraději:

420g hl.mouky

1 bílý jogurt

1 Hera

..toť vše - mňam mňam

...ale až přijdou v sobotu naši, tak vyzkouším ten tvůj :-)

8 Václav Václav | Web | 29. listopadu 2012 v 13:29 | Reagovat

Výborný recept :) Štrůdl je můj oblíbený dezert, akorát ho tedy připravuji bez rozinek. Naopak do něj přidávam o to více oříšku :) To je moje :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama