Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Bulgur se zelím

8. listopadu 2007 v 15:30 |  oblíbené recepty
Dnes přináším jeden recept na přání něčeho se zeleninou a netradiční surovinou. Navíc o bulguru budete číst v dalším článku z Turecka, kde byl v horách naším věrným průvodcem. Bulgur vzniká namáčením a sušením pšenice. Mimo jiné se při tomto procesu mění škroby na jednodušší cukry a tak je bulgur lehce stravitelný. Ale hlavně mi moc chutná.;-)

Pro 3-4 lidi nebo jednoho na víkend:
150 g pšeničného bulguru
400 ml vody (vývaru)
4 lžíce oleje
2 cibule
zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta
1 menší zelí nastrouhané na větším struhadle
Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (cca 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut.
Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Já to mám ráda jen tak a zatím jsem ještě s ničím nezkoušela, ale dá se podávat se salátem nebo lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.) nebo použít jako nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alča Alča | 13. listopadu 2007 v 13:34 | Reagovat

Ahojky, recept vypadá zajímavě a kde se dá ten bulgur sehnat?

2 Helena Helena | E-mail | 13. listopadu 2007 v 14:10 | Reagovat

Úplně nejspíš se dá bulgur sehat v bio potravinách (probio, Country life) nebo některých zdravých výživách. Ale běžně se dá koupit v hypermarketech v bio koutcích nebo koutcích se zdravou výživou (Hypernova, Tesco), ale i třeba v Albertu,... Vypadá podobně jako běžné kroupy (ale chutná daleko líp).

3 Alča Alča | 13. listopadu 2007 v 15:45 | Reagovat

Moc děkuji za odpověď a při příští návštěve marketu se po bulguru poohlédnu a recept vyzkouším. :-)

4 ivana ivana | 17. prosince 2007 v 9:41 | Reagovat

Bulgur je opravdu výborný. Výše napsaný recept, je přímo na obalu....já to dělám zapečené a mletým masem , rajčaty a zelím.

5 Jarka Jarka | 28. ledna 2008 v 12:07 | Reagovat

Tak včera jsem to konečně poprvé vyzkoušela - OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ!!! Pošmákla si celá rodinka - i můj zmlsaný chlap. Helenko - nebýt Tebe, tak to nevyzkouším - díky. Už se těším až si k tomu ještě konečně přečtu i vyprávění z Turecka.

6 Irena Irena | 8. října 2012 v 12:09 | Reagovat

...navíc dejte před podáním navrch nastrouhaný balkánský sýr,to je teprve mňamka :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama