Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Červená čočka Masoor Dhal

15. listopadu 2007 v 11:51 |  oblíbené recepty
Jelikož v anketě bylo pár hlasů i pro mezinárodní kuchyni, tak aby tu chudák francouzská sýrová polévka nebyla sama, přidávám dnes indický recept na červenou čočku. A tím i navazuji na minulý recept a pokračuji další netradiční surovinou. Červená čočka je už vlastně oloupaná a tudíž lépe stravitelná, nemusí se namáčet a je hotová raz dva. Jediný problém je snad v tom, že většina jídel z červené čočky se ve finále změní v kaši či polévku. To ale zrovna u indické kuchyně není na závadu. Červenou čočku dělám ráda a mnohem častěji, než čočku obyčejnou hnědou. Tu vařím snad jen tradičně na nový rok. Ikdyž letos jsme se oprostili od tradičního volského oka a čočky nakyselo a udělala jsem čočku na řecký způsob (s kořenovou zalelninou,...). Ale zpět do Indie.

Na 4-5 porcí potřebujeme:
200 g červené čočky,
2 - 3 papričky chilli (bez jadýrek),
3/4 l vody,
1 polévková lžíce mletého koriandru (celý koriandr mi nechutná a nejde pak moc vybírat),
1 čajová lžička mleté kurkumy,
2 - 3 bobkové listy,
2 čajové lžičky mletého kmínu (s celým to není ono, trochu to pak chuťově ruší),
2 rajčata oloupaná a nakrájená,
3 stroužky česneku,
1 cibule nakrájená na tenké plátky,
olej, sůl
Čočku propláchneme a v 3/4 litru vody (a velkém hrnci) přivedeme k varu a vaříme pak asi 5 minut.
Mezitím si oloupeme rajčata (to často z nedostatku času či chuti vynechávám a zdůvodňuji si to tím, že slupky čistí trávicí trakt ;-)) a nakrájíme na malé kostičky.
Čočku pak osolíme, přidáme rajčata, nadrobno nakrájené chilli papričky a koření. Zmírníme teplotu a ještě spolu povaříme dalších asi 10-15 minut.
Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek buď utřeme nebo nakrájíme na plátky. Na pánvičce společně osmahneme do zlatova (nejdřív cibuli a když začíná sklovatět, přidáme česnek). Pak klademe na talíře na hotovou čočku.
Možná to mnohé překvapí, ale k tomuto jídlu je ještě příloha - rýže, nejlépe natural. Nejenže je nejzdravější, ale i chuťově k červené čočce jde nejlíp. Přílohu doporučuji jednak proto, že luštěniny s rýží jsou z nutričního hlediska výborná kombinace, ale i z důvodu čistě pragmatického. Jídlo je totiž, jako každý správný indický pokrm, znašně pikantní. Rýže se tedy hodí pro zjemnění.
Zvlášť u rýže natural si potrpím, aby byla připravovaná tak, jak rýže má být. Rýži si odměřím do hrnku (asi 1/2 hrnku pro dvě osoby), propláchnu a do hrnce doplním 2x tolik vody (= hrnek vody na půl hrnku rýže). S citem osolím (ne tolik, jako když vařím třeba těstoviny, kde se voda nakonec slije), přiklopím a vařím (aniž jakkoli míchám), dokud se voda nevyvaří. Poslední zbytek vody můžu nechat odpařit při vypnuté plotně (hrnec zůstává přiklopený). Spousta lidí slévá i rýži, nicméně zlvášť u té natural je to škoda, protože se tím odplaví většina vitamínů (známá je hlavně pro vitamíny skupiny B, které jsou celkem odolné vůči teplu (ne všechny), nicméně se rozpouští ve vodě, tudíž slitím se rýže o tyto vitamíny ochuzuje) a minerálů.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zdena Zdena | 15. listopadu 2007 v 21:26 | Reagovat

Helčo, to snad není možné - ty jsi skrytý telepat. Právě jsem se chystala poprosit o tento recept, ale nejdříve jsem koukla na tvůj blog - copak máš nového? A ejhle - je to tu. Vyzkouším...

2 Jarka Jarka | 16. listopadu 2007 v 10:26 | Reagovat

Holky, úplně jste mně nachutily na tu červenou čočku - mňáám, tak už dnes nemusím přemýšlet co bude k večeři - jen ten mletý koriandr nemám - tak doufám, že to nebude velkej problém sehnat

3 Sandi Sandi | 17. listopadu 2007 v 14:05 | Reagovat

Tak tady je moje verze čočky (tedy spíš verze mého kamaráda - Inda)

4 lžičky kari

1 lžička mletých chili papriček

2 lžičky mletého kuminu

1 lžička mletého koriandru

1 lžička mleté kurkurmy

1/2 lžičky fenugreeku

1/2 lžičky sušeného kopru

1/2 lžičky sušeného zázvoru

1/4 lžičky anýzu

1/2 lžičky tamarindu

4 lusky kardamomu

4 celé hřebíčky

3 bobkové listy

2 kousky celé skořice

3 stroužky česneku

troška oleje

1/2 šálku nadrobno nasekané cibule

1,5 šálku červené čočky

1/4 šálku rozinek, popř. mohou být i nasekané sušené svestky

Rozehřejeme si kastrol a nasucho opražíme směs koření (kari až tamarind) tak, aby se nespálilo, ale začlo hezky vonět. Poté přidáme prolisovaný česnek, cibuli a trošku oleje, aby se nám to nepřipálilo. Pokud máme nepřilnavý kastrol, můžeme i bez oleje. Osmahneme cibuli a česnek a přidáme čočku a zbytek surovin. Vše zalejeme vodou (asi tak na dva prsty nad čočku) a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Hlídáme množství vody a popř. jí trochu přilejeme. Čočka je výborná jen tak s rýží anebo jako příloha ke kuřecímu kari.

4 Helena Helena | E-mail | 19. listopadu 2007 v 8:38 | Reagovat

Sandi, moc díky za recept. To musím někdy vyzkoušet. Vidíš, říkala jsem si, jakou to nemám přehršel koření, když zabírá v několika řadách dvě police ve skříňce, nicméně fenugreek, sušený kopr, tamarind ani kardamon by se u mě nenašel. Ale doplním a udělám tenhle recept na nějaký náš indický večírek, který pořádáme párkrát (1-2x) do roka s kamarádkama adoptivníma maminkama a jedním tatínkem (máme adoptovanýho indickýho chlapečka). Vždycky uvaříme nějaký indický jídlo a napíšeme mu dopis.

5 Jana Jana | 21. listopadu 2007 v 15:56 | Reagovat

:) Jo, hura, tak si to udelame na veceri s Gowrishem!

6 Jana Jana | Web | 27. listopadu 2007 v 13:22 | Reagovat

Tak jsem ji udelala k veceri a byla super, dokonce i indicky kolega ochutnal a rikal, ze je to dobry (akorat, ze oni asi chvali vsechno :)

7 kuba kuba | 14. února 2010 v 12:33 | Reagovat

špička špička, moc děkuji za tento recept. líbí se mi, jak je to krásně barevné a chutná skvěle. a navíc, je to rychlé! ještě zkusím ten indický recept, kde je tedy kořeního požehnaně: ), ale to je holt indická kuchyně.

8 Rejpal Rejpal | 13. června 2012 v 11:33 | Reagovat

Bobkový list v indickém jídle? Ale jděte, ten Indové rozhodně nepoužívají, jde o opakovaný omyl vzniklý špatným překladem. Správně tam mají být listy Tej Patta (listy skořicovníku tejpat, jinak také malabarské listy či indický bobkový list, odtud ten vžitý omyl), které mají naprosto jiné aroma (podobají se vůní trošku hřebíčku se skořicí, ale jen částečně). Koupíte je v kořenářstvích.

Co je ale snad ještě mnohem horší prohřešek, je použití kmínu. Proboha, Indové náš klasický kmín nepoužívají, používá se římský kmín (kumin), který má naprosto totálně jinou chuť a vůni! Bez něj to prakticky není indické jídlo.

Tohle je jak kdyby vařil Babica :-(

9 difficulty difficulty | Web | 27. září 2016 v 22:16 | Reagovat

sms pujcka online humpolec :-|

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama