Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Hovězí na česneku

19. listopadu 2007 v 10:24 |  oblíbené recepty
... s bramborovým knedlíkem a špenátem
Jak už jsem psala, kromě toho, že ráda o víkendu jezdím někam ven, mám taky moc ráda víkendy doma. Jedna z věcí, na kterou se těším je sobotní nebo nedělní dopoledne, kdy připravuji "nedělní" oběd (klidně může být i v sobotu) a pak tu chvíli, kdy se u něj sejdeme. "Nedělní" oběd je sváteční a mezi jinými jídly výjimečný. Narozdíl od všednodenních jídel sestává z masa a často čerpám z receptů našich babiček, stejně jako včera, kdy jsem připravovala hovězí na česneku.

4 porce:
necelé kilo hovězí kýty
špek (dle chuti a potřeby)
5 středních cibulí
8-10 stroužků česneku
(trocha oleje)
sůl, pepř
knedlíky:
90 dkg vařených brambor (= dát vařit asi kilo)
15 dkg hrubé mouky
15 dkg krupice
1 vejce
sůl
2 balení mraženého špenátového pyré
trocha mlíka
případně trocha česneku nebo cibulky
Večer předtím uvaříme brambory a prošpikujeme maso (= uděláme do něj díry, do kterých vložíme špalíčky špeku). Prošpikované maso osolíme, opepříme a přes noc naložíme spolu s rozpůlenými cibulemi.
Naložené maso krátce zprudka osmahneme na najemno pokrájeném špeku (já ho nedávám moc, tak přidávám ještě kapku oleje), aby se zatáhlo. Pak vložíme do pekáče, obložíme cibulí nakrájenou na čtvrtky, přiklopíme a dáme péct. Tak po čtvrt hodině, kdy už cibule pustí vodu, přidáme celé (nebo rozpůlené) stroužky česneku (ne dřív, aby se nepřipálil). Maso pečeme asi dvě hodiny, zkrátka, až je hotové. Nepodléváme, šťávy z cibule je ažaž. Posledních asi 20 minut pečeme odklopené.
Asi po hodině a něco pečení začneme připravovat knedlíky. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do velkého hrnce dáme vařit vodu (aby hotové těsto neleželo ladem). Přidáme mouku, krupici, vajíčko a sůl a vypracujeme rukama na těsto. Z toho pak uděláme 4 šišky a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 15-20 minut. Pak hned rozdělíme jednotlivé knedlíky. Pokud maso ještě není (což se mi stává běžně ;-) ), dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do peřin.
Po vložení knedlíků do vody začneme připravovat špenát. Jak je kdo zvyklý, já povařím s troškou vody, osolím a nakonec přidám trochu mléka. Může se přidat i osmahnutá cibulka nebo prolisovaný česnek.
Každým novým pokusem se intervaly mezi hotovými knedlíky a hotovým masem zmenšují,nicméně, ještě se mi nepodařilo dokončit všecho stejně ;-). Po včerejší zkušenosti si myslím, že udané časy by měly být optimální, ale těžko říct. Pokud přijdete na lepší načasování, určitě se podělte.
Přeji příjemné chvíle u "nedělních" obědů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Stella Stella | 4. prosince 2007 v 14:45 | Reagovat

Dakujem za vyborny recept, mala som s nim doma velky uspech! Ocenujem aj velmi podrobny opis pracovneho postupu, nie som prilis zdatna kucharka ale s perfektnym navodom som to zvladla takmer profesionalne. Tesim sa na dalsie recepty!

2 Helena Helena | E-mail | 4. prosince 2007 v 15:34 | Reagovat

Stello, to mám radost, že hovězí na česneku chutnalo. A máš pravdu, že do receptů se snažím zakomponovávat i vlastní zkušenost. Jsem ráda, že ta podrobnost nevadí a naopak pomáhá. Nedávám sem žádné recepty, které nevařím a k těm ostatním se snažím zabudovávat i rady a tipy, ke kterým jsem postupně došla. Vím, že bych to sama u receptů často potřebovala. Zrovna tenhle jsem napoprvé udělala špatně, protože jsem cibuli nakrájela na malé kostičky. Bylo z toho pak spousta šťávy a nic opečeného. Nebylo to ono.

A máš nějaké přání ohledně dalších raceptů?

3 JarkaP JarkaP | 6. prosince 2007 v 22:25 | Reagovat

Helčo - musím pochválit ještě jednou přímo sem - recept je skvělý!!! Móc jsme si pošmákli a musím přiznat, že já stará garda jsem se nejdřív bála péct úplně bez podlévání - ale fakt to není nutné a bylo to V Y N I K A J Í C Í!!!

4 Janča Janča | 27. srpna 2010 v 10:03 | Reagovat

Děkuji mockrát za výborný recept. Byl prostě super! Krásně si to vše popsala jak to dělat,takže jsem to upekla uplně bez problému. Manžel se olizoval ještě dva dny potom. Po jídle se jen zaprášilo. Takže ještě jednou děkuji za recept a budu se těšit na další.

5 HOPPER33Tricia HOPPER33Tricia | E-mail | Web | 11. listopadu 2011 v 15:32 | Reagovat

Set your own life time more easy get the <a href="http://goodfinance-blog.com">loan</a> and everything you want.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama