Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Baklažánový minimalismus

12. prosince 2007 v 15:24 | Helena |  moje recepty
Možná to taky znáte, přijde nečekaná návštěva, nebo se nečekaně zdrží až do večeře. Lednice i spíž nabízí roztodivnou skrumáž surovin a teď honem něco vymyslet, protože topinky, co jste si plánovali, se tak úplně nehodí. Já měla doma lilek a spoustu surovin, které se k němu nehodí, ale nakonec i z mála se zadařila dobrá večeře. Takže tady je recept na superjednoduché jídlo z minima surovin.

Pro asi 3 lidi:
1 střední lilek
půl pórku
2 stroužky česneku
sezamová a lněná semínka dle chuti
sojová omáčka dle chuti, spíš o něco míň
olej
citrón
hrnek kuskusu
Lilek nakrájíme na kostičky, prosolíme a necháme vypotit. Pórek nakrájíme na kolecka a společně s lilkem osmahneme na pánvi. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek a semínka a zakápneme sojovou omáčkou. Připravíme do mísy kuskus (nasypeme, osolíme, zalijeme 1,5x takovým množstvím vody nebo vývaru a přiklopíme. Kuskus je hotový asi za 10 min, když už je všechna voda vstřebaná).
Směs děláme na pánvi tak dlouho, až je lilek hotový. Pak smícháme s hotovým kuskusem, zakápneme citrónem a servírujeme nic netušící návštěvě.:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | 12. prosince 2007 v 15:31 | Reagovat

A ještě přidávám recept na "lilek na ježka", který tedy není můj:

Lilek rozkrájíme na tenké plátky, ale ne až úplně do konce. Tak vznikne jakýsi "ježek". Mezi plátky osolíme, okořeníme dle chuti (buď paprikou, pepřem, apod. ..., nebo bylinkami, nejlépe čerstvými), potřeme olivovým olejem a dáme zapékat. Po chvíli (tak čtvrt hodině) mezi plátky vložíme sýr a dopečeme, až je lilek hotový.

Mám to ráda s rýží, ale je to asi jedno, jaká příloha se k tomu udělá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama