Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Citrónová srdíčka

3. prosince 2007 v 21:07 | Helena |  vánoční cukroví
Dnes přináším opět recept na přání. Tohle vánoční cukroví mám snad nejraděj. Recept mám od babičky, tatínkovy maminky, od které jinak moc receptů nemám, ale o tenhle poklad jsem si musela říct. Vlastně už dělám jen cukroví, které mi hodně chutná, takže třeba takové pracny jsem nedělala snad ani jednou. Mám ráda kombinaci kyselé a sladké chuti a v tom právě citrónová srdíčka vynikají.

Normální dávka (já dělám vždy alespoň z dvojnásobné, protože mizí opravdu rychle):
28 dkg másla
25 dkg hladké mouky
1 celé vejce
šťáva z 1 citrónu
Těsto zpracujeme a dáme uležet a ztuhnout do lednice (z poměru másla a mouky je jasné, že musí být opravdu ztuhlé a odřezky pak dáváme opět ztuhnout do lednice).
Pak těsto rozválíme (ne na moc tenko) a vykrajujeme srdíčka (ne příliš malá, pečením se smrsknou - těsto vylístkuje). Peče se poměrně dlouho (až jsou zespodu růžové), v porovnání třeba s lineckým. Těsto naběhne jako listové.
Pak ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou (případně namíchaným s vanilkovým cukrem).
Je potřeba, aby bylo těsto opravdu upečené, jinak bude uprostřed tvrdé. Tady opravdu trpělivost růže přináší.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 tlustousek tlustousek | 4. prosince 2007 v 12:06 | Reagovat

Mám vytištěno, vyzkouším. Jen, šlo by upřesnit trošku jak asi tlustou placku máš na mysli? Tu dobu pečení snad nějak uhlídám :-)

2 Helena Helena | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:14 | Reagovat

Tak asi 3-5 mm. Spíš, aby to nebylo příliš tenké (jako třeba když se válí těsto na štrůdl ;-)). Uvidíš, jak Ti vyskočej. A další důležitá věc je, že těsto se musí zrpacovat ještě ten den. Jednou jsem ho nechala asi dva dny a už to nebylo ono.

3 VěraM VěraM | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:38 | Reagovat

mám dotaz, jak dlouho před vánoci je pečeš, zatím se mi to zdá, na tohle těsto, brzy. Děkuji :-)

4 Helena Helena | E-mail | 4. prosince 2007 v 13:28 | Reagovat

Je to celkem jedno. Většinou peču všecko o něco dřív, protože mám různá vánoční setkání, někdy už i v listopadu, tak abych měla co servírovat. Ale ještě se mi nikdy nezkazily (mám je ve spíži). Jelikož už nemám moc času o víkendech, tak toho chci mít napečeného co nejvíc dopředu. Ale rozhodně se nemusí nechat rozležet, takže stačí upéct týden nebo i pár dní před Vánoci.

5 VěraM VěraM | E-mail | 4. prosince 2007 v 14:45 | Reagovat

Děkuji za vyčerpávající odpověď, upeču tedy později, tento týden budu péct jen pracny a rohlíčky, perníčky už mám :-)

6 prazska katka prazska katka | 6. prosince 2007 v 8:21 | Reagovat

To vypadá na moc velkou mnamku,pristi vikend je udelam.Hura a dekuji.PK

7 JarkaP JarkaP | 6. prosince 2007 v 22:22 | Reagovat

Taky je vyzkouším - péct budeme teď o víkendu, tak už se těším. Já jsem dřív pekla taky citrónový, tak jsem myslela, že to bude stejný, ale to moje chutnalo podobně jako linecký (+ ten bonus kyselosti) a slepovalo se marmeládou

8 tlustousek tlustousek | 7. prosince 2007 v 9:54 | Reagovat

Budu péct dnes s dcerou, už se těším. Jen se chci zeptat na to máslo. Může to být Hera, nebo je lepší koupit "normální máslo"? V ponděli nahlásím, jak jsme byly úspěšné :-)

9 Helena Helena | E-mail | 7. prosince 2007 v 12:44 | Reagovat

Z Hery jsem to nikdy nezkoušela. Doporučuji použít opravdové máslo, už jen proto, že těsto je opravdu specifické a už mám za sebou i zkušenost, kdy se nepovedlo. Proto ho dělám opravdu přesně podle receptu.

10 Keera Keera | 9. prosince 2007 v 17:44 | Reagovat

Cukroví jsem vyzkoušela, oproti mému očekávání se s těstem pracuje dobře, opravdu se hodně zmenší. Po upečení jsem musela dobře schovat, protože manželovi velmi chutnalo. Asi do Vánoc upeču ještě jednu dávku.....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama