Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Vepřová pečeně na jablkách

18. prosince 2007 v 9:16 | Helena |  moje recepty
V neděli jsem si pozvala pár přátel na vánoční setkání. K večeři pro deset lidí jsem udělala - stejně jako loni - vepřovou krkovici na cibuli, jablkách a česneku s bramborovým salátem. Výhodou je relativně snadná příprava a možnost vše si připravit dopředu a pak jen ohřát v troubě. A na chuť si též zatím nikdo nestěžoval ;-).

pro 10 osob:
1,8 - 2 kg vepřového (krkovice nebo kýta)
3-4 červená jablíčka (můžou být i kombinovaná s jiným ovocem - hrušky, švestky,...)
2-3 velké cibule
8 stroužků česneku
sůl
pálivá paprika
trocha skořice
grilovací koření červené
Maso osolíme, posypeme troškou skořice, pálivou paprikou a grilovacím kořením. Cibule rozčtvrtíme, stroužky česneku rozpůlíme a jablíčka nakrájíme na osminky. Vše vložíme do mísy a přes noc necháme v lednici.
Druhý den vložíme maso do velkého pekáče, kolem naskládáme cibuli a jablka a dáme péct. Když cibule trochu pustí šťávu vložíme i stroužky česneku.
Pečeme nejdřív přiklopené a až asi po hodině a půl odklopíme a dopečeme ještě asi 20-40 min (průběžně přeléváme vypečenou šťavu přes maso, aby neoschlo). Délka pečení závisí na mocnosti masa.
Jako příloha se hodí brambory, okolo Vánoc i bramborový salát.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | Web | 18. prosince 2007 v 17:59 | Reagovat

Mnam, moc dobry :p

2 Dadula Dadula | 19. prosince 2007 v 8:14 | Reagovat

Už jsem vyzkoušela skromnou variantu jen s cibulí a byla to mňamka, takže bych tohle mohla zkusit na vánoce s opečenými bramborami.

3 fijalka fijalka | Web | 19. prosince 2007 v 16:41 | Reagovat

jé s tou "mocností" si mi pripomela my stary casy geologicky. to se rikalo "mocnost vrstvy" apod.:))

4 Helena Helena | E-mail | 19. prosince 2007 v 19:03 | Reagovat

Dadulo, to by mi bylo ctí, kdyby se o Vánocích objevil na Tvém stole produkt mého receptu.:-)

fijalko - jojo, "mocnost" se v mém slovníku vyskytuje též jako "relikt" z doby přírodovědných studií ;-).

5 JarkaP JarkaP | 26. prosince 2007 v 23:48 | Reagovat

Opět díky, stále jsem koumala, co uvařím rodičům na poslední obídek v roce 2007 (předháníme se s tatínkem ;-)- už jsem dokonce i vytiskla pozvánku s Menu - Lesnická kapsa a po dnešním zkouknutí tvého receptu jsem to ještě změnila a bude pečínka po tvojem. Už se těším na reakce a dám vědět.

6 Helena Helena | E-mail | 28. prosince 2007 v 9:07 | Reagovat

Jarko, to mě moc těší a přeju všem dobrou chuť, krásně stráveného Silvestra a vše dobré do dalšího roku.

7 JarkaP JarkaP | 30. prosince 2007 v 14:32 | Reagovat

Helenko - JUPÍÍ - děkuji - pečínka měla úspěch obrovský. Jsi jednička :-)

8 Helena Helena | E-mail | 2. ledna 2008 v 19:31 | Reagovat

Jarko - díky za zprávu o úspěchu. To mám velkou radost, skoro jsem se bála, jestli bude chutnat.;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama