Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Vaření na kolejích I - těstoviny

28. ledna 2008 v 15:07 | Helena |  moje recepty
Ač by vaření na trati mohlo být novým směrem v oblasti adrenalinových sportů, dnes mám na mysli úplně jiné koleje. V mojem případě konkrétně ty budějické. Vaření na takových kolejích není vůbec hračka, sporák na patro, jeden hrnec, jedna pánvička, plynová trouba podobna historickým válečným nálezům,... A to nemluvě o finanční situaci, přeci kvůli pečínce neoželím večer pivo ;-).
Samozřejmě, že jsme si občas dělali třeba kuřecí stehýnka po myslivecku nebo kung-pao, ale prim hrála úplně jiná jídla. Ikdyž třeba zrovna nejste na kolejích, myslím si, že rychlá a povětšinou i levná jídla se dají využít i třeba na cestách, nebo když není času či chuti do vaření nazbyt. Začnu tedy těstovinami, které byly asi opravdu nejčastější surovinou.

těstoviny se zeleninou a Lučinou (2-3 osoby):
1/2 až 3/4 pytlíku těstovin
1/2 pytlíku (mražené) zeleniny (já používala nejčastějš hrášek, mrkev, kukuřici)
větší kostka Lučiny
cibule, česnek
tymián, sůl, olej
Uvaříme těstoviny. Vedle osmahneme na oleji cibulku, pak přidáme mraženou zeleninu, tymián a nadrobno pokrájený česnek, osolíme a osmahneme, přidáme uvařené těstoviny a Lučinu a ještě chvíli děláme.
TIP: Lučinu můžeme nahradit taveným sýrem.
těstoviny s rajčatovým pyré a olivami (2-3 osoby):
1/2 až 3/4 pytlíku těstovin (vhodné jsou penne nebo špagety)
cca 150 g oliv (já mám raději černé)
1 balení (konzerva nebo tetrapak) rajčatového pyré
2 rajčata
oregáno, bazalka, troška tymiánu
cibule, česnek
sůl, troška cukru, olej
Uvaříme těstoviny. Na pánvi osmahneme cibulku. Pak přidáme olivy (vcelku nebo pokrájené na kolečka) a rajčata pokrájená na kostičky. Chvíli dusíme. Pak přidáme rajčatové pyré, prolisovaný nebo pokrájený česnek, koření, sůl a max. 1 lžičku cukru (cukr nemusí být). Necháme prohřát a omáčkou poléváme těstoviny.
TIP: Můžeme zjemnit lžící bílého jogurtu.
těstoviny se sýrem cottage (2-3 osoby):
1/2 až 3/4 pytlíku těstovin
2 kelímky cottage sýru
3 rajčata
sůl
Uvaříme těstoviny a slijeme. Přidáme cottage a na kostičky pokrájená rajčata a za stálého míchání prohřejeme. Podáváme posypané čerstvou bazalkou.
TIP: Cottage se dá nahradit jiným čerstvým sýrem nebo i eidamem.
spaghetti aglio, olio e peperoncino (2-3 osoby):
3/4 až celý pytlík špaget
3 stroužky česneku
olivový olej
1/2 červené feferonky
ovčí sýr nebo parmezán
Uvaříme špagety al dente (na přelomu syrových a hotových). Zalijeme olivovým olejem (asi 2 lžíce). Přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou feferonku. Dobře promícháme a na talíři sypeme sýrem.
TIP: Olivový olej se dá nahradit jiným panenským olejem (sezamovým, světlicovým, ořechovým,...)
těstoviny na sladko (2-3 osoby):
1/2 až 3/4 pytlíku těstovin
350-400 g zakysané smetany
3 vanilkové cukry
dozdobení dle chuti
Těstoviny uvaříme v neslané vodě. Vedle smícháme zakysanou smetanu s vanilkovými cukry. Na talíři těstoviny polijeme sladkou smetanou a dozdobíme dle fantazie - např.kakaem nebo skořicí a rozinkami.
těstovinový salát:
pytlík těstovin (vhodná jsou vřetena nebo motýlci)
salátová okurka
2 kapie (nebo 3 bílé papriky)
6 rajčat
30 dkg eidamu (nebo jiného tvrdého sýra)
2 vrchovaté lžíce majolky
1 kelímek bílého jogurtu
sůl, (pepř), případně čerstvé bylinky dle chuti
Uvaříme těstoviny a dáme vychladnout.
Zeleninu a sýr nakrájíme na kostičky a v míse osolíme, případně opepříme a smícháme s bylinkami. Přidáme vychlazené těstoviny a promícháme s majonézou a bílým jogurtem. Dáme rozležet do chladna.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fijalka fijalka | Web | 28. ledna 2008 v 15:24 | Reagovat

a nudle s mákem. nejrači mám nudle s mákem.

2 Helena Helena | E-mail | 28. ledna 2008 v 15:42 | Reagovat

Na nudle s mákem mám výjimečně taky chuť, ale obecně je spíš moc nemusím. Jenže tam se dostáváme k dalšímu kolejnímu problému - nutno k nim mlýnek na mák.;-) Ikdyž je fakt, že dneska už se dá koupit i mletý mák a tak se na kolejích dá i to udělat.

3 Jana Jana | Web | 28. ledna 2008 v 17:24 | Reagovat

Testoviny se spenatem!

4 Helena Helena | E-mail | 29. ledna 2008 v 8:53 | Reagovat

No vidíš, já bych málem zapomněla na Honzovo oblíbený těstovinový jídlo - těstoviny s listovým špenátem. Dělal to na různý způsoby. Buď špenát jen s česnekem, nebo se smetanou - obyčejnou nebo i zakysanou.

5 Eva Bartoňová Eva Bartoňová | E-mail | 29. ledna 2008 v 9:36 | Reagovat

Koukám že jsem tvor naprosto bezfantazijní, neb jsem obměňovala pouze 4 modely :

Těstoviny s párkem a kečupem

Těstoviny bez párku s kečupem

Těstoviny se zeleninou z pytlíku, s párkem a vejcem

Těstoviny se zeleninou z pytlíku, bez párku a s vejcem

U posledních dvou se dají těstoviny vyměnit za brambory. No a všechno jsme to kořenili grilovací směsí. Ještě že se správný student alespoň první 4 roky těstovin nepřejí :-)

6 Hanka Hanka | 29. ledna 2008 v 13:34 | Reagovat

Asi nejraději mám těstoviny s rajčatovým pyré, které ochucuji pokaždé jinak. Teď jsem v restauraci ochutnala těstoviny s listovým špenátem a houbami a byla to taky lahůdka.

Děkuji za tip na těstoviny s Lučinou, vůbec jsem je neznala, je to výborný nápad!

7 Eva Bartoňová Eva Bartoňová | E-mail | 11. února 2008 v 17:10 | Reagovat

Jo, tak těstoviny s houbama a špenátem jsou moc dobrý, občas nám to uvaří u nás v jídelně. Ale nevim co tam dávají za kření, má to takovej slanější říz...A to jsem si myslela, že už nikdy v životě nepozřu něco tak odporného jako je špenát...brrrr...pamatujete si na tu smrdutou zelenou břečku ze školní jídelny, kterou jsme samozřejmě museli dojíst? Krmili jsme s tím kytky v jídelně za oknem, dodneška nechápu, jak to mohly přežít.

8 Helena Helena | E-mail | 12. února 2008 v 8:42 | Reagovat

Jo, taky si vzpomínám, že jsem jako malá špenát příliš nevyhledávala. Ale teď je mojim oblíbeným jídlem. Jak v listové, tak v protlakové formě. Mohla bych zase někdy udělat bramborový placky a k tomu jako přílohu špenát, to mám moc ráda.

Dojídání ve školní jídelně, to je fakt kapitola sama pro sebe. Díky tomu si občas nebylo ani kam sednout, zvlášť byla-li součástí poledního menu "hovězí žvejkačka". Ale obecně jsem nikdy neptřila k lidem, co by vyloženě nadávali na školní jídelny. Až na rozteklou zemlbábu, haši a možná ještě pár dalších jídel, si nenesu žádné trauma a některá jídla - jako třeba boloňský špagety, čevabčiči, dalmácký čufty,... mi vyloženě chutnala.;-)

Ale vadila mi ta nutnost dojídání. Nesním toho dodnes moc najednou. V práci si většinou vařím a když pak už někam jdu na jídlo, mám to často 2v1 a nechám si zabalit na večeři nebo další den ;-). Takže jsem vždycky trávila hrozně času na obědě a čekala, až se hlídající učitel rozptýlí něčím - či někým - jiným a rychle šup k okýnku.:-)

9 Anetka Anetka | E-mail | Web | 11. listopadu 2015 v 13:19 | Reagovat

Těstoviny jsou super, ale musí se umět dobře udělat. Pohlreich je dělá na skus, jsou senzační http://www.pohlreichzdenek.info/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama