Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Vaření na kolejích II - brambory

6. února 2008 v 12:28 | Helena |  moje recepty
Přínáším pokračování snadného, rychlého a povětšinou i levného vaření. Souhlasím s Eviným příspěvkem do diskuse k minulému, těstovinovému, dílu. Je vskutku s podivem, jak málo stačí studentskému žaludku.
Tak tentokrát brambory.

opečené brambory s rajčaty
2 porce:
4-6 brambor
4-6 rajčat
1-2 cibule
česneku dle chuti
bazalka + případně koření dle chuti
sůl, olej
Brabory důkladně omyjeme (kartáčem) a nakrájíme na plátky. Ty klademe jeden vedle druhého na rozpálený olej (ne všechny, jen co se vejde). Posolíme a smažíme. Když jsou z jedné strany hotové, otočíme a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli (pár koleček) a po chvíli rajčata, pokrájená na kolečka (ne všechna, jen přiměřený díl k bramborům). Posypeme solí a bazalkou (případně dalším kořením). Když se cibulka trochu osmaží, přidáme na plátky nakrájený česnek. Všechno ještě chvíli smažíme.
Když je jedna pánev hotová, uděláme stejným způsobem další část brambor.
TIP1: Vše se dá dělat v troubě, olejem se jen zakápne. Trvá to však podstatně déle. Nezapomenout přidat cibuli a česnek až ke konci, aby nezhořkly.
TIP2: Medová varianta: rajčata pokrájíme na kolečka, dáme do misky, přidáme osminky jablíčka, posolíme, přidáme trošku skořice, pálivé papriky, drcený česnek, bazalku a lžíci medu. Zakápneme olejem a necháme marinovat. Pak směs přidáme ke konci smažení či pečení a ještě s ní dosmažíme. Hodí se to výborně jako příloha k pečenému hovězímu.
bramborák
brambory
vajíčko
hladká mouka
mléko
česnek
sůl
majoránka
sádlo na smažení (může být samozřejmě olej)
Bramborák je jídlo, které dělám odjakživa podle oka a nemůžu tedy říct - ani přibližně - kolik čeho. Prostě, aby to mělo tu správnou konzistenci. Na kolejích jsme čas od času dělali bramborákové večery a těsto jsme dělali do kýble. Je ale fakt, že z této rubriky se bramboráky trochu vymykají, jelikož si nemyslím, že by se daly označit za rychlé a snadné jídlo.
Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme 1-2 vajíčka, drcený česnek, hladkou mouku, mléko, poměrně dost majoránky a osolíme.
Rozpustíme trošku sádla a lijeme bramboráky na pánev. Nezapomeneme předem otevřít všechna okna. Co se sádla týče, v poslední době jsem ho začala víc používat. Především na smažení. Donedávna jsem byla přesvědčená, že sádlo je nezdravé, zatímco olej je zdravý. Ale to vůbec neplatí, pokud jde o smažení, na nějž je sádlo mnohem vhodnější, než olej. Zatímco olej se brzy začne přepalovat a tvoří se v něm škodlivé látky, sádlo vydrží mnohem víc - jak vyšší teplotu, tak delší dobu. Takže je vlastně pro smažení výhodnější. Nemluvě o tom, že když ho mám doma, už nevyhazuji odřezky z nedělního vepřového, ale škvařím z nich škvarky. A taky na domácí paštiku se výborně hodí.
TIP1: Občas přidám pro zjemnění chuti nastrouhané oloupané jablíčko.
TIP2: Někdo nepřidává mléko, já ale raději tuhle variantu.
židovské brambory
brambory
vajíčka
sůl
sádlo na smažení
Brambory nastrouháme nahrubo a osolíme. Na pánvi rozpustíme sádlo a klademe nastrouhané brambory v tenké vrstvě do palcky po celé pánvi. když je placka z jedné strany hotová, otočíme a navrch rozklepneme vajíčko (můžeme trochu posolit). Usmažíme druhou stranu a můžeme podávat.
TIP: Pokud sníme víc jak dvě placky, vajíčka rozkvedláme a lijeme nahoru míň než jedno vajíčko. Jsou i tací, co snědí 7 placek a to už by přecijen byla poněkud velká cholesterolová nálož, jak se jinak vajíček zastávám na každém kroku.
bramborová kaše s protlakem
brambory
mléko
máslo
rajčatový protlak
eidam nebo jiný sýr
Uvaříme brambory a za pomoci másla a mléka vytvoříme kaši. Do té zamícháme rajský protlak dle chuti a na talíši sypeme nastrouhaným sýrem.
TIP: Obdobně připravíme kaši se špenátem, který ale nejdřív připravíme zvlášť a potom zamícháme do kaše.
škubánky
1 kg brambor
350 g hrubé mouky
sůl
1 l vody
Tak škubánky, musím se přiznat, jsem ještě nikdy nevařila. Nicméně recept přidávám, protože mi sem tak nějak pasuje.
Oloupané brambory pokrájíme, zalijeme 1 litrem vroucí vody, osolíme a uvaříme. Z hotových brambor slijeme pouze 550 - 600ml vody.
Přisypeme prosátou mouku a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů až ke dnu, aby unikající pára mohla propařit mouku. Přikryjeme pokličkou a na teplém místě (nejlépe vypnuté plotýnce nebo mírném plamínku) necháme asi 10 minut stát.
Pak brambory rozšťoucháme a měchačkou pořádně do hladka vymícháme.
Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky.
A pak už sypeme a poléváme, čím máme rádi - mákem, tvarohem, máslem, cibulkou, uzeným masem, sádlem,...
TIP: Ze zbylého škubánkového těsta můžeme druhý den usmažit na sádle placky a jíst naslano (sypané cibulkou a třeba párkem - jednou za čas to tělo zvládne ;-)) a třeba s kysaným zelím.
Do této části seriálu o vaření na kolejích by se hodil i kočičí štajryš, čiliže lepenice nebo bramborové placky. Těm ale budu věnovat samostatný článek později.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama