Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Medovník

1. března 2008 v 12:09 | Helena |  oblíbené recepty
Jelikož všude slibují, jaký má být tento víkend opravdu ošklivý - deštivý, studený a větrný - přicházím s něčím, co výborně chutná pod dekou u kávy. Ovšem pusťte se do přípravy, až si budete jisti, že máte dostatek času, sil i trpělivosti. Jak jsme se tu onehdá bavili o tom, co považuji za snadné a co za náročné, tak medovník určitě patří do té druhé kategorie. Takový krásný podrobný popis přípravy mi vypsala babička, z jejíchž rukou je samozřejmě medovník nejlepší.

těsto:
1 vejce
15 dkg cukru
5 dkg Hery
2 lžíce medu
5 lžic mléka
1 lžička jedlé sody
45 dkg hladké mouky
máslový krém:
25 dkg másla
20 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukr
kaše: 1/4 l mléka, 3 vrchovaté lžíce polphrubé mouky, 1 žloutek, 10 dkg mletých vlašských ořechů
Těsto:
Vejce, cukr, Heru, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme asi 2 minuty, až hmota zkaramelizuje. Teplé nalijeme do misky s moukou a zpracujeme pomocí vařečky v těsto. Vyklopíme na vál a zpracujeme pomocí malého množství hladké mouky v hladké těsto.
Postupně vyválíme čtyři tenké placky velikosti plechu (pokud disponujeme menší dávkou trpělivosti a síly, stačí tři ;-)), které opatrně přendáme pomocí válečku na vymaštěný a vyhřátý! plech (pečeme po jedné samozřejmě). Těsto vymačkáme tak, aby bylo po celém plechu. Vidličkou asi na deseti místech propíchneme, aby se netvořily puchýře.
Pečeme na 150°C rychle do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby ihned hodně pocákáme rumem. Ještě za tepla okrájíme okraje těsta, které po ztuhnutí v hmoždíři (nebo mixéru) rozdrtíme na prášek. Po chvilce opatrně, pomocí plochého nože, sesuneme na rovnou desku. Tak upečeme všechny čtyři placky a asi po hodině můžeme plnit krémem.
Krém:
Z mléka, mouky, žloutku a ořechů uvaříme kaši.
Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme kaši a vyšleháme krém. Necháme zchladnout a mažeme na pláty. Tenkou vrstvičku namažeme i na horní plát a posypeme práškem z rozdrcených okrajů plátů. Necháme rozležet a krájíme nožem, který si nahříváme v horké vodě. Druhý den je medovník nejlepší.
Když chceme udělat dort, pečeme 6 kulatých plátů, jinak je postup stejný. Po upečení přiložíme dortovou formu a odkrojíme do přesného kolečka. Odřezky opět rozdrtíme a sypeme jimi hotový dort. Krém mažeme i po stranách dortu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama