Každé zbytečné slovo je zbytečné. (Jára Da Cimrman)

Slavnostní oběd za 10 minut - krevety a zelenina

23. července 2009 v 18:46 | Helena |  moje recepty
Znáte to, v neděli dopoledne se jde na výstavu, procházku, nákup, přijede se v jednu a všichni, včetně vás, už šilhají hlady. Jak to udělat, aby se nemuselo slevovat z nároků na slavnostnější charakter nedělního oběda? Dneska přináším první nápad, který je zejména vhodný, když se takhle pozdě přijde z dopoledního nákupu, jednak proto, že je k tomu zapotřebí mít pár surovin, které běžně se v běžné domácnosti nedoplňují tak pravidelně, ale především proto, že je to nejlepší s ještě křupavým pečivem.

Suroviny jsou samozřejmě jen orientační a dají se obměňovat:

mražené krevety (předvařené, jsou levnější, než ty čerstvé ;-))
nakládaný chřest a klidně i další zelenina (hrášek, zelené fazolky,...)
cherry rajčátka
čerstvá brokolice
citrón
snítka bazalky neurazí
olivový olej (nemusí být)
čerstvá francouzská bageta nebo jiné bílé pečivo

Přiběhneme z obchodu, ostatní strávníky necháme vybalit jídlo a my si zatím dáme na páru brokolici (rozdělenou na růžičky) a mražené krevety (každé zvlášť) a oboje trošku posolíme. Na talíře rozdělíme cherry rajčátka, chřest, případně další zeleninu. Máme-li po ruce, vytvoříme na talíře mističku z listu ledového (nebo jiného hlávkového) salátu. Mezitím už jsou určitě krevety i brokolice hotové, tak položíme krevety na list salátu, obložíme talíře ještě brokolicí, můžeme pokapat rajčátka olivovým olejem a ozdobit bazalkou, do ošatky dáme bagetu, do mističky rozkrojený citrón na zakápnutí krevet a svoláme všechny ke stolu. Pokud si vůbec za tu chvíli stihly omýt ruce.
Je to jídlo chuťově velmi jemné, na někoho možná až příliš. To se dá určitě spravit sýrovou omáčkou, kterou přelijeme brokolici nebo i jen strouhaným sýrem. Můžeme brokolice i udělat víc a pro toho, kdo má rád posypat jemně pokrájenou šunkou, zalít jednoduchou sýrovou omáčkou (z rozehřátého mléka a taveňáku) a posypat strouhaným sýrem. Na toto jídlo však už desetiminutovou záruku neposkytuji ;-).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MARTINA MARTINA | Web | 16. února 2011 v 9:39 | Reagovat

Díky za inspiraci, už se mi sbíhají sliny. Určitě vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama